JASPER VAN ’t HOF TRIO - SKIN UNDER

Artiest info
Website
facebook
Label : Jaro
Distr. : Xango
 

Jasper van ’t Hof (1947) loopt al jaren lang mee in de Nederlandse jazzscene, aan mijn aandacht is hij vaak ontsnapt omdat hij begon als lid van de Europese jazzrockgroep Association P.C. en in die tijd was ik daar absoluut geen fan van. Daarna volgde een grote carrière waarin hij opnam met Archie Shepp, Ernie Watts, Philip Catherine en Angelique Kidjo o.a., helaas aan mij voorbijgegaan. In 2018 kreeg Jasper eindelijk een beloning voor zijn muzikale bezigheden, namelijk de Boy Edgar Prijs de hoogste jazz onderscheiding in Nederland, de prijs werd hem overhandigt door zijn oude maatje uit Association, drummer Pierre Courbois, mooier kan het niet zijn.

Dus kan ik hier een vorm van revanche plegen met het recenseren van deze fantastische cd van Jasper. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de bijdrage van de Duitse saxofonist Christof Lauer, jarenlang solist bij o.a. de NDR Big Band, die hier een uitermate krachtige indruk maakt met zijn knallende geluid dat doet denken aan de sound van power blazers als Archie Shepp, George Adams e.a. en dat is precies in mijn straatje. Verder wordt hij begeleid door Stefan Lievestro op contrabas en Jamie Peet op slagwerk, samen vormen zij een fantastisch kwartet met muziek waar de vonken vanaf slaan. Alle composities zijn van de hand van Jasper met uitzondering van “Marsch für Oelze” van Ralf Hübner, een Duitse slagwerker met wie Jasper speelde op het album Courage from the past samen met de hier aanwezige Christof Lauer (1953). Het album kwam tot stand via een crowdfundingsconcert in samenwerking met de Blues Krant, zelfs drummer Cesar Zuiderwijk deed eraan mee hetgeen de zaal liet volstromen.

Het openings- en titelnummer “Skin under” maakt gelijk duidelijk waar het hier om gaat, power jazz in de beste zin van het woord, vooral Christof en Jamie Peet zorgen voor de nodige drive terwijl Jasper hier zorgt voor de rustige tempi. “That Blue Wonder” , een blues brengt ons in rustiger vaarwater met een melodieus stuk waarin Christof wederom de show min of meer steelt met zijn krachtige en kleurrijke spel in een harmonieuze balans met het subtiele spel van Jasper, prachtig. Het ontroerende “Marsch für Oelze” behoort tot de hoogtepunten op dit album, gedragen klanken ondersteunen dit eerbetoon aan een schilder. Stefan brengt hier een fraaie solo op zijn bas waarna een uiterst subtiel gespeelde solo van Jasper. En Christof laat horen dat hij ook fluisterend sterk overkomt. “Borderless Content” bevat een lichte verwijzing naar Giant Steps van Coltrane maar het draait hier toch vooral om Christof Lauer, super. “The Endless Past” verwijst qua spel enigszins naar Thelonius Monk, gewild of ongewild.

Ik ga niet alle nummers doornemen, hoewel ook “Associations”, een duidelijke verwijzing naar Jasper’s eerste groep met Christof in een glansrol op sopraansax in de voetsporen van ene Coltrane en het afsluitende “Fleur Protégée” (de naam van Jasper’s bootje) superieur zijn, luister zelf want dit album is een onbetwiste aanrader!

Jan van Leersum.